Ako vam je potrebna posebna pomoć za vrijeme putovanja, važno je da istu zatražite unaprijed, po mogućnosti 72 sata, a najkasnije 48 sati prije leta. U slučaju da radite rezervaciju telefonski ili u poslovnicama, molimo naglasite prodajnom osoblju kakva vam je pomoć potrebna.

Ako koristite uslugu online prodaje karata na našoj web stranici www.trade-air.com, zahtjev za dodatnom uslugom pošaljite na e-mail adresu putnici@trade-air.com ili obavijestite naš Kontakt centar putem telefona +385 91 6265 111.

U nastavku Vam donosimo više informacija o posebnim kategorijama putnika.

Možemo prevoziti samo Vaše pse i mačke u kabini zrakoplova, u skladu s našim prethodnim odobrenjem, prema pravilima o određenom tipu zrakoplova, a oni se prevoze pod sljedećim uvjetima:

 • Morate osigurati da su psi i mačke pravilno smješteni u odgovarajuće kaveze ili druge spremnike te da posjeduju važeće potvrde o zdravlju i cijepljenju, dozvole za ulazak i druge dokumente koje zahtijeva zemlja ulaska ili tranzita. Ako to ne osigurate, neće se prihvatiti za prijevoz. Takav prijevoz može biti podvrgnut dodatnim uvjetima koje smo odredili i koji su dostupni na zahtjev.

Prihvaćena kao nepredana prtljaga, životinja, zajedno s njenim spremnikom i hranom, neće biti uključena u vašu besplatnu prtljagu, već će predstavljati višak prtljage, za koju ste obvezni platiti primjenjivu stopu.

Psi vodiči koji prate putnike s poteškoćama ili treneri pasa bit će prevezeni besplatno osim uobičajene besplatne prtljage, u skladu s uvjetima koje smo odredili i koji su dostupni na zahtjev.

Nismo odgovorni i nećemo biti odgovorni za ozljede ili gubitak, bolest ili smrt životinje ili u slučaju da životinji ne bude dopušteno da uđe ili prođe kroz bilo koju državu ili teritorij.

U mnogim slučajeva, prije leta, putnik mora predočiti potvrdu liječnika koja je izdana najkasnije 7 dana prije leta i koja potvrđuje da je putnik spreman za let. Takvi su sljedeći slučajevi:

 • prije 21 dan osoba je imala srčani udar;
 • prije 10 dana osoba je imala napad;
 • prije 7 dana osoba je rodila dijete;
 • beba je mlađa od 3 dana;
 • putnik pati od dekompresijske bolesti;
 • prije 14 dana osoba je imala upalu pluća;
 • osoba ne može zauzeti sjedeći položaj;
 • prije 14 dana osoba je imala traumu glave;
 • lom kostiju;
 • osoba je trudna duže od 28 tjedana;
 • ozbiljna venska tromboza;
 • teške duševne bolesti (putnik mora imati osobu u pratnji, čije je sjedište u zrakoplovu blizu njegovog vlastitog);
 • putnik ima zaraznu bolest koja može ugroziti druge putnike i/ili članove posade zrakoplova;
 • putnik ima bolest koja se može pogoršati tijekom leta;
 • druge okolnosti koje mogu ugroziti ili sigurnost leta ili sigurnost putnika;

Putnici koji pate od astme ne moraju imati liječničku potvrdu, međutim 120 sati prije polaska moraju nas obavijestiti. Putnikova vlastita boca s kisikom mora biti odobrena za putovanje zrakom u kabini zrakoplova. Potrebno je naše prethodno odobrenje. Tijekom leta, putniku je dopušteno koristiti bocu s kisikom samo pod nadzorom posade zrakoplova.

Putniku koji boluje od dijabetesa dopušteno je nositi u ručnoj prtljazi lijekove koji će mu biti potrebni tijekom leta.

Gojazni putnici moraju rezervirati dva sjedala i obavijestiti posadu zrakoplova o potrebi dodatnog sigurnosnog pojasa. 

(Obavijest u skladu s Uredbom EZ 1107/2006: Prijevoz osoba s invaliditetom i osoba smanjene pokretljivosti u zračnom prijevozu)

Zalažemo se da omogućimo osobama s invaliditetom ili osobama smanjene pokretljivosti (tj. poteškoće kod ulaska ili izlaska iz zrakoplova, kod sjedanja u sjedalo ili ustajanja iz sjedala ili kod kretanju po kabini) da koriste naše letove. Moguća su ograničenja zbog sigurnosnih propisa i okolnosti poput vrste zrakoplova, rasporeda kabine, ukupne težine ili broja putnika koje zrakoplov može nositi, broja članova posade koji mogu pomagati putnicima u hitnoj evakuaciji, i bilo kojih drugih pitanja koja se odnose na hitne postupke. U izuzetnim slučajevima vam se neće dopustiti ukrcavanje na zrakoplov, ako bi to dovelo zrakoplov, druge putnike, posadu ili vas u bilo koju vrstu rizika. Mi ćemo, uz vašu prethodnu obavijest, procijeniti vašu specifičnu situaciju kako bismo pokušali ispuniti vaše potrebe što je moguće bolje i savjetovati vas o svim ograničenjima transporta koja se mogu odnositi na vaš specifičan slučaj.

Osobe s invaliditetom i osobe smanjene pokretljivosti kojima je potrebna pomoć moraju nas obavijestiti o toj činjenici najkasnije 48 sati prije polaska.

Osobe s invaliditetom i osobe smanjene pokretljivosti su putnici čija je pokretljivost ograničena zbog neke fizičke invalidnosti, mentalnog invaliditeta ili poremećaja ili bilo kojeg drugog invaliditeta ili dobi, a čije stanje zahtijeva posebnu pozornost zračnog prijevoznika. Pomoć koju pruža zračni prijevoznik ovisi o sigurnosnim propisima, opremi zrakoplova i situaciji zračne luke.

Ako ćete putovati električnim kolicima ili skuterom za mobilnost, najmanje 48 sati prije leta morate nam reći marku, model i težinu invalidskih kolica ili skutera, kao i njegovu visinu kada se sklopi. U zračnu luku morate donijeti upute za uporabu invalidskih kolica ili skutera.

Opći uvjeti

 • Akumulator invalidskih kolica ili skutera mora biti suha/gel baterija ili litij-ionska baterija. (Litij-ionske baterije ne mogu prelaziti ukupno 300 vati. Ako vaša invalidska kolica ili skuter imaju dvije litij-ionske baterije, svaka ne smije biti veća od 160 vati.) Baterija mora biti isključena, a izloženi terminali moraju biti zaštićeni od kratkog spoja.
 • Ključ invalidskih kolica ili skutera mora se izvaditi ili se mora isključiti pomoću džojstika, prekidača ili tipke za izolaciju ili drugog mehanizma za izolaciju (poput Anderson konektora ili Airsafe utikača).
 • Kada su invalidska kolica ili skuter sklopljeni, moraju odgovarati našim vratima za utovar tereta; u suprotnom nismo u mogućnosti prihvatiti ih na putovanje.
 • Invalidska kolica i skuteri za mobilnost ne mogu biti u kabini zrakoplova.

Preporučujemo vam da osigurate dodatno putno osiguranje da biste pokrili sredstva za mobilnost, jer je naša odgovornost koja se odnosi na njih ograničena Konvencijom iz Montreala 1999.

Sve aviokompanije mogu odbiti prevoziti putnike s medicinskim stanjima koja se mogu pogoršati ili imati ozbiljne posljedice tijekom leta. Više informacija o tome dano je u podacima o zdravstvenoj sposobnosti za let Svjetske zdravstvene organizacije.

Ako imamo razloga vjerovati da možda bolujete od zarazne bolesti ili stanja kože ili imate vidljivo stanje kože, možda ćete morati pokazati liječničku potvrdu ili pismo liječnika kako biste potvrdili da ste sposobni letjeti.

Ako imate neko od sljedećih stanja, morate imati medicinsku potvrdu kojom potvrđujete da ste sposobni za let.

 • rubeola (mora proći najmanje četiri dana od pojave osipa)
 • ospice (mora proći najmanje sedam dana od pojave osipa)
 • zaušnjaci (oteklina mora pasti, što obično traje sedam dana, ali može potrajati i do 14 dana)
 • vodene kozice (mora proći najmanje sedam dana od posljednjeg pojavljivanja osipa)

Ako ste trudni 28 tjedana (ili više), morate dobiti potvrdu liječnika da možete putovati zrakoplovom. Ova potvrda treba datirati najkasnije dva tjedna prije rezerviranog leta i morate nam je pokazati kako bismo Vam dali dopuštenje za let kojim namjeravate letjeti. Ako nemate ovu potvrdu, možemo vas odbiti za prijevoz.

Ne možete putovati nakon 36. tjedna trudnoće ili 32. tjedna ako imate kompliciranu trudnoću ili nosite blizance, trojke ili tako dalje.

Možete letjeti 7 dana nakon poroda, sve dok nije bilo komplikacija ili operacije. Ako ste imali carski rez ili vam je bila potrebna operacija, ne možete letjeti najmanje 10 dana i trebat će vam liječnička potvrda.

Iz sigurnosnih razloga, bebe (u dobi od 8 dana do 24 mjeseca – dojenčad):

 • moraju sjediti u krilu odrasle osobe koristeći sigurnosni pojas za dojenčad kojega osigurava kabinsko osoblje; ili
 • mogu putovati u svom sjedištu ako je isto odobreno za zrakoplovni prijevoz i to samo uz prethodnu najavu nama.

Maksimalan broj novorođenčadi s kojima odrasla osoba smije letjeti je 2. Ne osiguravamo dječje sjedalice..

Djeca od 24 mjeseca starosti trebaju odvojeno sjedalo u zrakoplovu.

Djeca koja putuju bez pratnje odrasle osobe:

 • Djeci mlađoj od 12 godina nije dopušteno putovanje bez pratnje odraslog putnika;
 • Djeci od 12 do 18 godina dopušteno je putovanje bez pratnje odraslih osoba. Dijete može dobiti prijevoznikovu pomoć (MAAS) na pisani zahtjev roditelja.

EASA upute za sigurno putovanje s djecom