Na svim Trade Air letovima moguće je prenijeti jedan komad ručne prtljage i jedan komad predane prtljage besplatno (osim ako nije drugačije dogovoreno u zasebnim ugovorima, tj. Ugovoru o zakupu zrakoplova), u skladu s našim uvjetima i ograničenjima kako slijedi.

Međutim, dimenzije i ograničenja težine prtljage bit će prikazani u vašem putnom dokumentu jer iste ovise o vrsti zrakoplova i ruti putovanja.

Iznimke od gore navedenog odnose se na posebnu prtljagu poput sportske opreme, glazbenih instrumenata, kućnih ljubimaca i invalidskih kolica za koje je potrebno kontaktirati ili Agenciju preko koje ste kupili kartu ili Trade Air kontakt centar za putnike za više informacija, jer se na njih primjenjuju određena pravila i ograničenja.

ogranicenje-prtljage-tradeair-hr-1

 

Na svim letovima Trade Air kompanije putnik ima pravo ponijeti sa sobom u putničku kabinu jedan komad ručne prtljage i dodatno jedan manji komad osobne prtljage (npr. 1 žensku ručnu torbu ili 1 torbu za laptop ili 1 torbu za spise).

Prtljaga koja ne odgovara propisanim dimenzijama/težini, neće biti prihvaćena za prijevoz u kabini zrakoplova te će biti prevezena kao predana prtljaga. Molimo vas da prije leta provjerite odgovara li vaša prtljaga ograničenju količine, veličine i težine.

Putnik koji putuje s djetetom (do 2 g. starosti) dodatno ima pravo na dječja kolica ili 1 dječju auto-sjedalicu ili 1 dječju nosiljku* te hranu za bebe za konzumaciju za vrijeme leta.
* Dječja kolica, sjedalice i nosiljke potrebno je predati na izlazu ili prije ukrcavanja u zrakoplov.

Bolesne i invalidne osobe smiju također ponijeti 1 par štaka i / ili ortopedsko pomagalo ili bilo koju drugu protetsku napravu.

Naša je preporuka da putne dokumente, medicinsku dokumentaciju, poslovne papire, umjetnička djela, računala i ostalu elektroničku opremu, muzičke instrumente, slike, novac, nakit, lijekove i ključeve nosite u ručnoj prtljazi te da se na stranici Zabranjena i opasna prtljaga dodatno informirate o ostalim predmetima koje ručna prtljaga ne smije sadržavati i koji vam prilikom sigurnosne kontrole mogu biti oduzeti, ili se mogu oštetiti, za što Trade Air kompanija ne snosi odgovornost.

Potrebno je znati kako se predmeti/tvari klasificirani kao opasna roba, u zračnom prometu prevoze prema posebnim međunarodnim propisima (Tehničkim instrukcijama za siguran prijevoz opasnih roba zrakom ICAO Doc. 9284AN/905) kojima su propisani određeni izuzetci od zabrane prijevoza u ručnoj i/ili predanoj prtljazi.

Popis zabranjenih predmeta u ručnoj (kabinskoj) prtljazi

Spremite sljedeće predmete u predanu prtljagu ili ih ostavite kod kuće. Ne dovodeći u pitanje propise o sigurnosti zračnog prometa, putnici ne smiju unositi sljedeće predmete u zaštitno ograničeno područje i u kabinu zrakoplova:

 • Vatrena oružja i druge naprave koje izbacuju streljivo ili projektile – naprave koje mogu, ili se čini da mogu, izazvati ozbiljnu ozljedu, uključujući: sve vrste kratkog i dugog vatrenog oružja, igračke pištolji/puške i sve replike i imitacije oružja, koje bi se zabunom mogle smatrati pravim oružjem, pojedine dijelove (komponente) oružja, osim teleskopskih nišana, oružje s komprimiranim zrakom ili CO2, kao što su pištolji, sačmarice, puške i zračnice s plastičnim ili metalnim kuglicama, signalne i startne pištolje, lukove, strijele i samostrele, podvodne puške s harpunom ili ostima, katapulte i praćke.
 • Naprave za omamljivanje – naprave koje su namijenjene posebno za omamljivanje ili imobilizaciju, uključujući: elektrošokere, tasere i električne palice, naprave za omamljivanje i ubijanje životinja, kemikalije, plinove i raspršivače za oslabljivanje i onesposobljavanje, poput raspršivača na bazi muškata/papra/paprike, suzavci, kiselinski raspršivači i raspršivači za odbijanje životinja.
 • Oštri predmeti – predmeti sa zašiljenim vrhom ili oštricom koji mogu uzrokovati ozbiljne ozlijede, uključujući: sjekire i sjekače za meso, sjekire i pijuke za led, britve, skalpele i noževe za rezanje ambalaže, noževe s oštricama dužim od 6 cm, škare s oštricama dužim od 6 cm mjereno od uporišta, opremu za borilačke vještine s oštrim vrhom ili oštrim rubom, mačeve i sablje.
 • Radni alati – alati koji se mogu upotrijebiti bilo za nanošenje ozbiljnih ozljeda ili za ugrožavanje sigurnosti zrakoplova, uključujući: pajsere, bušilice i svrdla za bušenje, uključujući bežične prijenosne električne bušilice, alate s oštricom ili drškom dužom od 6cm, koji se mogu upotrijebiti kao oružje, poput odvijača i dlijeta, pile, uključujući bežične prijenosne motorne pile, letlampe, pištolje za vijke i čavle.
 • Tupi predmeti – predmeti koji se mogu upotrijebiti za nanošenje ozbiljne ozljede kada se njima udari, uključujući: palice za baseball i softball, razne palice i štapove, kao što su policijske palice, pendreci, gumene palice, teleskopske palice, borilačka oprema i oprema za samoobranu (npr. nunčake, bokseri i sl.)
 • Eksplozivi, zapaljive tvari i naprave – eksplozivi i zapaljive tvari i naprave koji se mogu, ili izgledaju kao da se mogu upotrijebiti za nanošenje ozbiljne ozljede ili za ugrožavanje sigurnosti zrakoplova, uključujući: municiju, detonatorske kapsule (npr. eksplozivni upaljač), detonatore i štapine, replike ili imitacije eksplozivnih naprava, mine, granate i ostale vojne eksplozivne naprave, vatromete i druge pirotehničke predmete, kanistre i kazete za proizvodnju dima, dinamit, barut i plastične eksplozive
Predmeti neprihvatljivi kao prtljaga

Sljedeći predmeti nisu dopušteni u ručnoj i u predanoj prtljazi:

 • predmeti koji mogu ugroziti zrakoplov ili osobe ili imovinu u zrakoplovu, poput onih navedenih u tehničkim uputama Organizacije međunarodnog civilnog zrakoplovstva (ICAO) za siguran transport opasnih tereta zrakom i Propisima o opasnoj robi Međunarodne udruge za zračni prijevoz (IATA) te našim propisima (daljnje informacije su dostupne kod nas na zahtjev ili na našoj web stranici);
 • predmeti, čiji je prijevoz zabranjen važećim zakonima, propisima ili naredbama bilo koje države kojom se prelijeće;
 • predmeti za koje razumno smatramo da nisu prikladni za prijevoz jer su opasni, nesigurni zbog svoje težine, veličine, oblika ili karaktera ili su krhki ili lako pokvarljivi u vezi s, između ostalog, i tipom zrakoplova koji se koristi. Informacije o neprihvatljivim predmetima dostupne su na zahtjev.
 • vatreno oružje i municija osim u lovne i sportske svrhe zabranjeni su prenositi se kao prtljaga. Vatreno oružje i streljivo za lovačke i sportske svrhe mogu se prihvatiti kao predana prtljaga. Vatreno oružje mora biti nenapunjeno (bez municije) te zakočeno i pravilno pakirano. Na prijevoz streljiva vrijede ICAO i IATA propisi kako su gore navedeni.
 • oružje poput antičkog vatrenog oružja, mačeva, noževa i sličnih predmeta može se, po našem nahođenju, prihvatiti kao predana prtljaga, ali nije dopušteno u kabini zrakoplova.

U predanu prtljagu ne smijete uključiti: krhke ili pokvarljive predmete, hranu, novac, nakit, plemenite metale, sunčane naočale, naočale, glazbene instrumente, računala, elektroničke uređaje (poput, ali ne ograničavajući se na, računala, mobilne telefone, I-telefone, I-podove, kamere, video kamere, prijenosne uređaje, itd.), optičke ili fotografske uređaje, telekomunikacijsku opremu ili uređaje, obveznice, vrijednosne papire ili druge dragocjenosti, poslovne dokumente, radne alate koji se mogu smatrati vrijednim, putovnice i druge identifikacijske dokumente, ključeve, uzorke, antikvitete, druge vrijedne jedinstvene predmete, knjige ili lijekove za osobnu upotrebu tijekom putovanja.

Ako su, unatoč zabrani, u vašoj prtljazi sadržani i gore navedeni predmeti, nećemo biti odgovorni za bilo kakav gubitak ili štetu na takvim predmetima.

Predmeti koji se mogu prihvatiti na prijevoz pod određenim uvjetima

Postoje određena izuzeća za proizvode koji se koriste za osobnu higijenu, za medicinske potrebe, sportsku opremu i proizvode koji služe kao pomoć ljudima s posebnim potrebama. 

Za više detalja o mogućnostima prijevoza takvih predmeta molimo pogledajte dokument:

OPASNA ROBA KOJE SE POD ODREĐENIM UVJETIMA SMIJE UNOSITI U ZRAKOPLOV

Tekućine u prtljazi

Zbog sigurnosnih razloga za prijevoz tekućina u ručnoj prtljazi putnika određen je i u praksi primijenjen niz posebno prilagođenih pravila. U tekućine se ubrajaju: gelovi, paste, losioni, mješavine tekućina i čvrstih tvari, paste za zube, gelovi za kosu, pića, sirupi, parfemi, sadržaji boca pod tlakom, npr. pjena za brijanje, dezodoransi i ostali predmeti sličnog sadržaja.

Slijedeće tekućine se smiju unositi u zrakoplov u ručnoj prtljazi:

 • Tekućine kupljene u „duty free“ prodavaonicama u štićenom području zračne luke ili u zrakoplovu, pod uvjetom da su spremljene u prozirne plastične vrećice, zapečaćene prilikom kupnje (STEB) i ne smiju se otvarati do krajnjeg odredišta.
 • Tekućine pakirane u pojedinačnim spremnicima/pakiranjima kapaciteta (zapremine) manjeg od 100 ml ili 100 g, te spremljene u prozirnu plastičnu vrećicu sa zatvaračem. Najveći dozvoljeni kapacitet plastične vrećice ne smije imati zapreminu veću od 1 L. Sadržaj plastične vrećice mora biti prikladno spremljen (uočljiv) a vrećica mora biti zatvorena.
 • Tekućine koje se tijekom leta koriste u medicinske svrhe ili zbog posebnih prehrambenih zahtjeva, uključujući i dječju hranu.

Sve ostale tekućine mogu se prevoziti u predanoj prtljazi. Na mjestu kontrole bit će provjereno sadržava li vaša ručna prtljaga tekućine te ostale zabranjene predmete.

Za više detalja o mogućnostima prijevoza tekućina molimo pogledajte dokument

UNOS TEKUĆINA U ZRAKOPLOV

Elektronički uređaji

Upotreba elektroničkih uređaja dopuštena je isključivo u “zrakoplovnom radu”, teže i veće uređaje potrebno je pospremiti dok je upaljen znak obveznog vezivanja.

Popis dopuštenih elektroničkih naprava:

 • Mobilni / Smart telefoni
 • Tablet računala
 • Slušalice za suzbijanje buke
 • Digitalni audio/MP3 uređaj
 • Elektronske igre
 • e-čitač
 • Prijenosna / Notebook računala
 • Prijenosni DVD/CD uređaj
 • Bluetooth uređaji
 • Kamere
 • Medicinski uređaji
 • Električni brijaći aparat

Zabranjene elektroničke naprave:

 • Elektronički uređaji za simuliranje pušenja ne smiju se koristiti u zrakoplovu
 • Samobalansirajući uređaji koji sadrže litijeve baterije nisu dozvoljeni u ručnoj i predanoj prtljazi